Hvordan kjøpe bitcoin i Norge

Bitcoin blir mye omtalt i media, og kanskje er du en av dem som vurderer å kjøpe slik valuta. Her forteller vi deg både hvordan du kan gå frem for å gjøre det, og hva du bør tenke over før du bestemmer deg for å handle.

Digital lommebok

Bitcoin er en kryptovaluta, også kalt digital valuta. Det finnes også andre kryptovalutaer, som for eksempel ethereum, stellar og litecoin. Bitcoin er imidlertid mest kjent, og den har også flest brukere. Det er et viktig argument for å velge bitcoin, spesielt dersom du ønsker å bruke det som betalingsmiddel.

Siden bitcoin er en digital valuta, trenger man en digital lommebok å oppbevare den i. Det kalles også ofte kryptolommebok eller bitcoin wallet.

De fleste trading plattformene tilbyr deg en digital lommebok, hvor du kan lagre dine bitcoin, og eventuelt andre kryptovalutaer. For eksempel kan du hos eToro lagre mer enn 120 forskjellige kryptovalutaer. I denne artikkelen holder vi imidlertid fokus på bitcoin, siden det er en av de vanligste kryptovalutaene, både i Norge og mange andre land.

Handelsplattformer som lar deg kjøpe bitcoin

Det finnes flere plattformer å handle bitcoin på. Alle som tilbyr handel med bitcoin i Norge skal være registrert hos Finanstilsynet. Du kan lese mer om kravene til tradingplattformene på deres nettsider. Vi gir deg her en innføring i de mest aktuelle handelsplattformene, og som alle går for å være trygge steder å handle;

 • eToro
 • Libertex
 • Plus500
 • Capital
 • Firi

eToro

eToro er en sosial, og sikker tradingplattform. Den er enkel og oversiktlig å bruke. Der kan du enkelt betale med PayPal, Visa og Mastercard.

eToro er en stor aktør innen trading på internett. En viktig fordel med eToro er at i tillegg til å handle med bitcoin der, kan du også investere i aksjer, valuta og råvarer. Du kan på en veldig oversiktlig måte administrere alt fra ditt eget, tilpassede dashbord.

En annen fordel med eToro er at det er en stor og global plattform. De har over 20 millioner brukere i 140 land. Det gjør at de er verdens største handelsplattform i sitt slag. De har funksjoner som lar deg følge med andre tradere, og kopiere deres handler dersom du ønsker det – og dersom de har en åpen profil som tillater deg å gjøre det. Du kan også selv velge å ha en åpen profil, og la andre følge deg. Dermed blir tradingen mer sosial, og man har anledning til å lære av hverandre.

Det er også fullt mulig å ha en privat profil, hvis du foretrekker å holde dine handler for deg selv. Du kan likevel dra nytte av eToros råd, informasjon om toptradere og annet nyttig innhold på plattformen.

Libertex

En fordel med Libertex er at de lar deg prøve ut trading med en demokonto. De har også nettbasert kurs, hvor man kan lære grunnleggende informasjon om trading. Det er likevel viktig å være oppmerksom på at en del av tradingen som tilbys der er avansert. Derfor bør man være klar over hvilke risikoer man tar, og ikke investere mer enn man er villig til å tape. Det er for øvrig et råd som gjelder uansett hvilken plattform man velger.

Plus500

Plus500 er et annet nettsted som lar deg handle med bitcoin. Der kan du også handle på bevegelser, og åpne en såkalt «short» posisjon. Det vil si at du vil kunne tjene også på et fallende bitcoinmarked, hvis du treffer riktig. Plus500 gir deg også mulighet til å bruke «gearing».

Både gearing og å trade short kan være avansert dersom trading er nytt for deg. Da er det en fordel at Plus500 lar deg åpne en gratis demokonto. Der kan du teste ut trading, og finne ut om dette er noe for deg.

Samtidig er det viktig å være klar over at Plus500 tilbyr en såkalt CFD-handelsplattform, og at ved CFD-trading taper gjennomsnittlig 72 prosent av de som trader penger. Dette får du en advarsel om på nettsiden deres. Der kan du også lese mer om hva CFD-trading er. Sett deg inn i det, og test eventuelt ut demokontoen deres, hvis du ikke er kjent med det fra før.

Capital

Også Capital har nettbasert trading som er enkel å bruke, og hvor du blant annet kan betale med kredittkort. Capital er også kjent for å ha stort utvalg av kryptovaluta, i tillegg til bitcoin.

En annen fordel med Capital er at de har null prosent kurtasje. Det vil du imidlertid også kunne finne hos en del andre, som for eksempel eToro.

Firi

Firi regnes som en trygg og enkel tradingplattform i Norge. Du kan logge inn der med BankID, og overføre penger direkte fra bankkontoen din. Dette bidrar til at Firi er svært enkel å bruke for nordmenn.

Firi het tidligere MiraiEx, og er en norsk kryptobørs. Firi betyr «fyrtårn» på norrønt. De har hovedfokus på kryptovaluta, og er opptatt av å gjøre handel med kryptovaluta like enkelt og vanlig som handel med aksjer.

Kjøp bitcoin med kredittkort

De fleste tradingplattformene godtar kredittkort som betalingsmiddel. Fordelen med det er at det er:

 • Trygt
 • Enkelt

Trygt

En handel utført med kredittkort er i utgangspunktet forsikret gjennom kredittkortet. Det vil si at du har en beskyttelse mot useriøse aktører. Dersom du ikke får den tjenesten du ble lovet, vil kredittkortselskapet kunne hjelpe deg. Det samme gjelder dersom stedet du handlet med for eksempel går konkurs.

Du vil også kunne følge med på kredittkortregningen din, og reagere dersom det har skjedd en feil – før du faktisk betaler.

Enkelt

Når du har lagt inn kredittkortopplysningene dine en gang, kan de lagres på tradingplattformen. Dermed blir det raskt å benytte det neste gang du skal handle.

En ulempe ved betaling med kredittkort kan være gebyrer. Siden mange tradingplattformer opererer med enten Euro eller US dollar som betalingsvaluta, vil du måtte veksle inn dine norske kroner, dersom du handler med det.

Tips: På denne nettsiden kan du lese mer om å kjøpe bitcoin: kryptografen.no/kjope-bitcoin-norge

Kjøp bitcoin gjennom PayPal

PayPal er en etablert og trygg betalingsmåte på internett. De tradingplattformene som tilbyr betaling gjennom PayPal gir deg dermed en sikker og enkel betalingsmåte.

PayPal regnes av mange som å ligge i forkant når det gjelder kryptering og sikkerhet ved nettbasert betaling. Samtidig har de løsninger som lar deg betale med får klikk, og dermed er det en svært rask betalingsmåte.

En ulempe med PayPal er at du også der vil måtte betale gebyrer. Følg med på hvilke gebyrer PayPal har, og på om du vil måtte betale gebyrer ved veksling mellom flere valutaer.

Dersom du ønsker å overføre en større sum til din tradingkonto vil det ofte lønne seg å benytte bankoverføring. Det tar litt lengre tid, men vil kunne føre til lavere gebyrer.

Kjøp bitcoin med derivater

Å handle som derivater kan enkelt forklares med at man ikke kjøper bitcoin, men at man spekulerer i prisbevegelser på bitcoin.

Ved vanlig handel av bitcoin kjøper du bitcoins, virtuelle mynter, som blir sendt til din virtuelle lommebok. Derfra kan du også selge dine bitcoins.

Når du handler som derivater kjøper du ikke bitcoins, og du får dermed ikke tilsendt noen virtuelle mynter til lommeboken din. Du spekulerer i stedet i kursen på bitcoins, og inngår en kontrakt ned nettmegleren hvor du eksponerer deg mot kursbevegelser i bitcoinvalutaen.

Denne tradingen er populær hos en del tradere fordi den gir mulighet til såkalt «shorting» og at man da kan spekulere også i et fallende marked. Hvis du for eksempel legger inn en slik «short» posisjon, kan du tjene penger dersom bitcoin faller i verdi i den perioden.

Dette er en mer avansert investeringsmetode, og krever at du kjenner godt til valutaen du trader i. Du bør ha kjennskap til ulike, helst alle, beveggrunner for den valutaen, for å minimere egen risiko. Erfarne tradere bruker ulike strategier for å redusere egne potensielle tap. Dette er teknikker som gjelder for bitcointrading, men også for annen trading.

Såkalt «hedge» er en tradingstrategi som også kan benyttes ved bitcointrading. Det går ut på at hvis du for eksempel allerede eier bitcoins kan du samtidig også ha en «short» posisjon. Det vil da kunne minimere tapene dine enten prisen går opp eller ned. Da er du med begge veier.

Bitcoin-derivater blir imidlertid ofte kritisert, særlig fordi det anses at det er med på å øke volatiliteten i markedet. Det vil si at det bidrar til kraftige og stadige prissvingninger. Det er i neste omgang med på å øke risikoen ved investeringer i bitcoin generelt.

Kjøp bitcoin med VIPPS

I Norge har Vipps blitt svært utbredt, og de tilbyr stadig flere og enklere betalingsmåter. Vipps benyttes i Norge både som identifisering og betalingsmåte. Det ansees som en svært trygg handelsmåte, samtidig som de gjør identifisering og bekreftelse raskt og enkelt.

5 tips før du kjøper bitcoin

 1. Tenk langsiktig
 2. Tilegn deg kunnskap og gjør research
 3. Sjekk tradingplattformene, og velg den som passer deg best
 4. Vurder både hvor mye penger og tid du ønsker å bruke på investeringen
 5. Ikke invester mer enn du har råd til å tape

 Vanlige spørsmål om bitcoin

1. Kan jeg tape penger på å kjøpe bitcoin?

Ja, du kan tape penger på å kjøpe bitcoin, spesielt hvis du ikke har lang tidshorisont. Det er fordi markedet for bitcoin svinger mye, og kursen kan derfor på kort tid gå ned. Det er derfor alltid viktig å ikke investere mer enn man har råd til å tape.

Historisk sett har kursen på bitcoin gått kraftig opp, og generelt kan det være større sjanse for avkastning hvis man har et langt tidsperspektiv. Det gjelder i ekstra stor grad når det er en valuta som svinger så mye som bitcoin.

2. Hvilken handelsplattform er best for å kjøpe bitcoin?

Vi anbefaler gjerne eToro som handelsplattform hvis du skal gå i gang med å handle bitcoin. Det er flere grunner til det.

eToro har en oversiktlig og brukervennlig handelsplattform. Det gjør at handel med bitcoin er veldig enkelt der. Du har hele tiden oversikt over kjøp og salg. I tillegg kan du laste ned en årsrapport til bruk ved utfylling av skattemelding i forbindelse med skattlegging av avkastning.

eToro er også en av plattformene som er registrert hos Finanstilsynet, hvilket gir en ekstra sikkerhet for at norske regler blir fulgt, og at sikkerheten er ivaretatt.

Noen har kalt eToro Facebook for trading, fordi det er en sosial plattform. Det vil si at dersom du ønsker det kan du ha en åpen profil som andre kan følge, og du kan følge andre. Det kan være både lærerikt og sosialt. Dersom trading er en hobby du deler med flere kan det være gøy å utveksle erfaringer og tips.

Det er imidlertid viktig å hele tiden huske at det er snakk om reelle verdier. Derfor er det viktig å sette sine egne grenser med tanke på størrelse på investeringer og risikoeksponering, uavhengig av hva de du føler gjør.

3. Må jeg skatte ved salg?

Ja, dersom salget fører til fortjeneste for deg må du skatte av salg av bitcoin. Du skatter ikke av tap, kun av gevinst. Som med andre gevinster på investeringer er det ditt ansvar å oppgi riktig beløp til skattemyndighetene. Du må føre opp avkastningen i skattemeldingen.

Det skal regnes ut avkastning på hver enkelt transaksjon. Du kan for eksempel sette det opp i et Excel-ark, for å holde oversikt. Hvis du gjør det som en rutine helt fra du starter å trade, så har du tallene klare når du må fylle ut skattemeldingen.

Hvis du trader gjennom eToro kan du laste ned en årsrapport, hvor all denne informasjonen er oppgitt. Da blir det enkelt å overføre den til skattemeldingen.

Dersom du trader på en annen plattform som ikke gir like god oversikt er det ekstra viktig å selv føre nøye regnskap, både med tanke på skatt og for å holde god oversikt over avkastning og tap.

4. Er det trygt å kjøpe bitcoin?

Dersom du handler gjennom en av plattformene vi har omtalt, og som er regulert under Finanstilsynet i Norge, så skal det være trygt. Informasjonen du sender inn er kryptert, og dine verdier i kryptolommeboken skal være sikret.

Dette er en av hovedgrunnen til å velge å handle via en tradingplattform som er registrert hos Finanstilsynet.

Dessverre er det som regel slik at når det er snakk om verdier, så er det også fare for tyveri. Det har vært tilfeller der hackere har forsøkt å komme seg inn i digitale lommebøker for å stjele lagret kryptovaluta. Dette er en god grunn til å velge etablerte, regulerte tradingplattformer som står ansvarlig for sikkerheten i kryptolommebøkene knyttet til deres plattform.

Risiko

Samtidig er det viktig å huske på at selv om selve handelen kan være trygg å gjennomføre, så kan det være tapsrisiko av varierende grad.

Vi har tidligere nevnt at bitcoin til tider har svært høy volatilitet. Det betyr at verdien kan svinge mye, og med raske skiftninger. Dette er en av grunnene til at en del aktive tradere ser gode muligheter for avkastning der. Det betyr samtidig at det er muligheter for tap.

eToro er en av plattformene som stiller deg en del spørsmål før du får lov å gå i gang med trading på deres plattform. Der må du svare på blant annet hvor stor risiko du er villig til å ta. Dette henger sammen med de rådene du vil kunne motta underveis. Det er viktig at du selv gjør en nøye vurdering av både hvor høy risiko du ønsker å ta, og hvor langt tidsperspektiv du har på investeringene dine.

Du bør også vurdere hvor mye tid du ønsker å bruke på bitcoin-trading. Dersom du skal ha mulighet til å få avkastning ved å trade på volatiliteten vil det nødvendigvis kreve at du bruker tid nok til å sette deg inn i markedet og følge det tett. Hvis du derimot ikke ønsker å bruke mye tid, kan du trade med et lengre tidsperspektiv i håp om at bitcoin uansett vil styrke sin verdi over tid.

Hvis man ser historisk på det, så er det lovende. Bitcoin har tross alt steget eventyrlig i verdi siden den ble introdusert. Likevel er det ingen forunt å være helt sikker på hvordan kryptovalutaen vil stå seg i verdi i tiden fremover.

 

Meny